6 Ağustos 2013 Salı

Baklava (Merdane Baklavası)

Baklava
Malzemeler:2 yumurta - 1 bar. yoğurt - 1 bar. yakın sıvı yağ - 1 kaş. sirke - yarım pakt. kabartma tozu - bir fiske tuz - alabildiği kadar un - üzeri için 200gr kadar tere yağ - 1 veya 1,5 bar. dövülmüş ceviz ( cevize 1-2 kaşık irmik te katabilirsiniz )
Şerbeti: 4 bar. şeker - 4,5 bar. su - limon
 Yapımı: malzemelerimizle iyice yoğurarak, özleşmesini sağladığımız bir hamur elde ediyoruz ve üzerini bezle örterek yarım saat kadar dinlendiriyoruz, dinlenen hamurumuzu irice ceviz büyüklüğünde parçalara bölüyoruz ve her parçayı avucumuzda yoğurarak bezeler haline getiriyoruz. Üzerini bir bezle örtülü tutalım ki bezeler kurumasın    
 Bezeleri tek tek ve nişasta yardımıyla merdane kullanarak, tabak büyüklüğünde açıyoruz.
Tabak büyüklüğündeki açtığımız bezeleri, aralarına nişasta serperek 10 tanesini üst üste koyuyoruz.
 10 lu gurupladığımız, tabak büyüklüğündeki yufkaları, yine merdaneyle tepsimizin çapına göre genişletiyoruz.
Hamurumuzdan ortalama 4 ad 10 lu gurup yufkamız oluyor, siz bunların ceviz aralıklarını tercihinize göre yapabilirsiniz, ister tam ortada cevizi serpin, isterseniz de benim gibi her 10 lunun üzerine (yani bir kat 10 lu gurup yufka, bir kat ceviz şeklinde 3 kez) Ayrıca tepsiniz kare ise, fotoğrafta gördüğünüz gibi yufkaların çevrelerinden kareleştirip çıkan parçaları da aralarda değerlendirin.  


 Eveet geldik tatlımıza şeklini verecek kesim işlemine, umuyorum fotoğraf açıklayıcı olmuştur
Kesimin ardından yağımızı kızdırıp, tatlımızın üzerinde her yerine gelecek şekilde gezdiriyoruz ve 160 derece ısıttığımız fırında 40 dk. kadar pişiriyoruz.
Küçük bir not size; tere yağın erittiğimiz zaman oluşan tortularını ince bir süzgeç yardımıyla ayırırsanız iyi olur, ben o yanılgıya düştüm ve yarın yayınlayacağım fotoğraflarda göreceksiniz ki tatlımın üzerinde hiç hoş olmayan bir görüntü oluşturdu :)
Şerbeti: Şeker ve suyu bir tencereye alıp kaynatıyoruz, şerbet kıvamını alınca 3 damla limon suyunu katıp ocağı kapatıyoruz ve şerbetimiz sıcak ise tatlımız soğuk olmalı veya tersi tatlımız sıcak ise şerbetimiz soğuk şekilde tepsimizin üzerinde gezdiriyoruz. Bir gece dinlenirse şerbetimiz tatlıya iyice nufuz etmiş olur
AFİYET OLSUN   


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder